Afbeelding1.png

Petanquevereniging
Gelre

6 januari 2024 PV Gelre bestaat 25 jaar

Pétanquevereniging Gelre

is opgericht op 4 januari 1999 en heeft het Boulodrome (speelterrein) aan de Eijerdijk 25a te Hattem, Gelderland.

We zijn ingeschreven bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) en spelen in District Oost.

Binnen de NJBB zijn we een relatief kleine vereniging maar met dezelfde potentie als een grote vereniging nl het spelen en promoten van het Pétanque in de ruimste zin van het woord.

PV Gelre is een vereniging waar gezelligheid bovenaan staat, natuurlijk wordt er best wel fanatiek gespeeld tijdens een potje maar daarna drinken we gezellig een drankje met elkaar. Ook spelen we met een aantal teams in de Afdelingscompetitie Triplette.

In de volksmond zeggen we allemaal Jeu de Boules maar hetgeen wij spelen heet officieel Pétanque. In Nederland is Pétanque één van de sporten die snel terrein winnen, inmiddels beschikt de NJBB over +/- 18.000 aangesloten leden verdeeld over 210 verenigingen door het hele land.

Waarom Pétanque zo populair is heeft met vele factoren te maken één ervan is natuurlijk de vele vakantiegangers welke ieder jaar weer richting Frankrijk trekken, tenslotte de bakermat van het huidige Pétanque. Dan maakt het niet uit of je jong of oud, dik of dun, groot of klein, man of vrouw, jongen of meisje bent leeftijd en sekse maakt niets uit je kan altijd tegen elkaar spelen. Het is wellicht de meest sociale sport die men bedenken kan. Ook gehandicapten kunnen middels aangepaste spelregels aan het Pétanque deelnemen.

Men kan Pétanque het hele jaar door spelen, er zijn zowel buiten- als binnen accommodaties, PV Gelre heeft alleen een buitenaccommodatie en speelt daar, indien mogelijk, het gehele jaar.

Petanque kan zowel individueel als in teamverband gespeeld worden, waarbij een team kan bestaan uit twee of drie spelers. Men noemt dit ook wel doublette en triplette. Individueel noemt men ook tête-à-tête. Als met drie spelers per team wordt gespeeld, heeft elke speler 2 boules om mee te spelen, terwijl bij doublette en tête-à-tête iedere speler 3 boules heeft om mee te spelen.

Als men een beetje thuis is in het Pétanque spel zal men ervaren dat het een boeiende sport is welke men kan beoefenen als wedstrijdsport, door de NJBB georganiseerde competitie, of men kan Pétanque recreatief spelen.

Buiten de aanschaf van spelmateriaal en afdracht van de clubcontributie brengt deze sport weinig kosten met zich mee, geen wonder dus dat deze sport in Nederland een grote populariteit geniet.

Waarom is Pétanque zo leuk?

o Pétanque is een sport voor alle leeftijden,
o Pétanque wordt door alle sekse gespeeld,
o Pétanque speel je zowel met of tegen vrouwen als mannen,
o Pétanque wordt zowel buiten als ook binnen gespeeld,
o Pétanque kan op praktisch elke ondergrond worden gespeeld,
o Pétanque kan het hele jaar door worden gespeeld,
o Pétanque stelt geen hoge eisen aan je fysieke gesteldheid,
o Pétanque bevordert:
· de coördinatie tussen hand en oog,
· je tactisch en strategisch inzicht,
· je concentratievermogen,
· samenwerking in teamverband.

Indien U nog vragen heeft kunt U ons diverse wijze benaderen:
· via ons e-mailadres info@pv-gelre.nl
· via één van onze bestuursleden
· of U komt langs op één van onze clubtoernooien waar wij U graag te woord staan.

Wilt U eens vrijblijvend een wedstrijd mee spelen of de sfeer proeven dan bent U van harte welkom op een van onze clubtoernooien